Mit tegyünk ellenük?

Azonnal elkezdhető praktikus tanácsok poratkák ellen otthon.

hasznos tanácsok

1. Használj megfelelő matracvédő lepedőt

Ez a tipp nem véletlenül az első: az ágyunkban (beleértve a babaágyat is) vagyunk a legközelebb az atkákhoz és azok proteines emésztőenzimjeivel fertőzött ürülékéhez. Ha a matracot és a párnákat egy atkagátló huzattal elszigeteled, gyakorlatilag elzárod az atkákat és nem táplálod őket tovább. Ezeknek a lepedőknek az is az előnyük, hogy vízállóak is, ami segít megvédeni a matracot a nem kívánt nedvességtől.

hasznos tanácsok

2. Csökkentsd a páratartalmat és a hőmérsékletet

Hőmérséklet: Tartsd a hőmérsékletet 21 C alatt a hálószobában, illetve azokban a szobákban, ahol sokat tartózkodtok.
Páratartalom: A poratkák hatékony gyérítéséhez a relatív páratartalom 50% alatt tartása szükséges.
Ha a téli időszakban szükséges a párásító használata, akkor is csak éjszaka párásíts a hálószobában, és nappal alaposan szellőztesd ki azt. 35-45%-nál magasabb páratartalom ne legyen.
Magas páratartalmú időszakokban segít a páramentesítő használata.

hasznos tanácsok

3. Forró vizet az atkákra!

Az ágyneműt és a takarót legalább kéthetente mossuk ki. Mosd ki a párnákat hetente, vagy tegyünk rá poratkabiztos huzatot, így elegendő a párnát évente egyszer alaposan kimosni.
Mennyire legyen a víz meleg? Az ágyneműk és takarók mosásához használt víznek legalább 54 C-nak kell lennie. A hideg, vagy langyos víz nem árt a poratkáknak.

Tipp

Olyan anyagok esetén, melyeket nem lehet forró vízben mosni tegyük be a fagyasztóba 24-48 órára, hogy teljesen elpusztítsuk a poratkákat.

Azok, akik poratka allergiában szenvednek, ha szállodába, vagy vendégségbe mennek vigyenek magukkal poratkabiztos ágynemű huzatot.

Hasznos tanácsok

4. Használj szintetikus anyagokat

Cseréljük ki a toll- és pehelypárnákat szintetikus anyaggal töltött párnákra. Cserélje ki a gyapjútakarókat nejlonra vagy pamut cellulózra.
Ne feledkezzünk meg a gyerekek plüssállatairól sem, csak mosható plüssállatokat adjunk a kicsiknek!

Tipp

Mosás előtt tegyük a játékokat a fagyasztóba 24 órára, utána mossuk ki forró vízben (ha az anyaga engedi). Ne tároljunk plüss- és egyéb puha anyagból készült játékokat a gyerekágyon.

Hasznos tanácsok

5. Takarítási tanácsok

Hetente cseréld ki a párnahuzatokat, lepedőket, takarót, porszívózz fel az ágy alatt és a matrac körül.
Padlótisztítás: Használj nedves felmosót a por eltávolításához. Soha ne használj száraz rongyot vagy seprűt, mert az felkavarja az allergéneket.
Használj olyan porszívót, amely beépített HEPA szűrővel rendelkezik, különben csak rontod a helyzetet, szétfújod a poratka ürüléket a levegőbe!
Súlyos poratka allergia esetén a hálószobában minden nap takaríts!

Hasznos tanácsok

6. Gőztisztítás

Azokat a felületeket és anyagokat, amik nem férnek bele a mosógépbe tisztíthatod gőzzel is. A gőz tisztító hatása mellett sterilizál, megöli a baktériumokat, kórokozókat, a poratkákat is. Vegyszerek nélküli Környezetbarát módja a felülettisztításnak.

Hasznos tanácsok

7. A lakás padlójáról

Akinek poratka allergiája van cserélje le a szőnyegpadlót laminált vinil, fa, vagy csempeburkolatra. Ha van szőnyeged – és nem akarsz tőle megválni – porszívózd őket rendszeresen, legalább egyszer hetente. A gőzfelmosók kiváló lehetőséget kínálnak keményfa és csempe padlókhoz, sterilizálják a megtisztított felületet.

Hasznos tanácsok

8. Fagy, napsugár, UV

A fagy és a napfény, valamint au UV fény is elpusztítja az atkákat, de nem távolítja el a maradványaikat, ürüléküket.

Tipp

Ne ágyazz be azonnal miután felébredtél, hagyd, hogy az ágy teljesen kiszellőzzön, sőt, ha lehetőséged van, tedd ki a napra az ágyneműt!

Hasznos tanácsok

9. Légtisztítók

Bár jobb gyéríteni a poratkákat a lakásban amennyire csak lehet, a levegő porszintjének csökkentése is jó másodlagos megoldás lehet. A HEPA filtert használó légtisztítók hatékonyak és biztonságosak, akár a káros anyagok 99%-át eltávolítják. Kiszűrik a poratka ürülékét, és minden egyéb allergént is, (állati szőrt, port, pollent, csótányürüléket stb).

Tedd meg a legfontosabb első lépést

Ha még ma szeretnéd az otthonod atkabiztossá tenni, kínálatunkban megtalálod a legfontosabb és leghatékonyabb védelemhez kínált eszközeinket.